Načítání

Zadejte hledaný text

Kuchyň a jídelna

Teplota v lednici: pozor, aby nebyla příliš nízká ani příliš vysoká

V dnešní době se setkáme s lednicemi, u kterých se dá ovládat celá řada funkcí. A to nemluvíme jen o teplotě, ale také o dalších parametrech. Některé chladničky se dokonce dají ovládat i prostřednictvím chytrých telefonů. V tom velkém množství funkcí se však občas může stát, že se v tom všem začneme malinko ztrácet. Dá se v tom všem ztratit dokonce natolik, že i obyčejné nastavení teploty může být rázem docela problém. My se tedy dnes zaměříme právě na to, jaké teplota by měla panovat v lednici, potažmo v mrazáku.

Teplota v lednici

Teplota v lednici se samozřejmě liší podle jednotlivých částí. Ve vyšších poličkách a patrech je o něco vyšší než v patrech spodních. Ačkoliv u moderních chladniček jsou tyto teplotní rozdíly mnohdy minimální. Stále však platí, že horní poličky slouží pro potraviny, u kterých je předpoklad, že se rychle spotřebují. Mohou se tam tedy objevit například chlebíčky, dezerty, omáčky a hotové polévky a další dobroty. Poličky a šuplíky ve spodní části ledničky jsou potom určeny třeba pro uskladnění ovoce a zeleniny. Může se tam však skladovat také maso.

To bychom tedy měli uspořádání konkrétních potravin. Ale nyní už konečně k samotné teplotě. Ta by se měla pohybovat okolo 5 °C. Neměla by přesáhnout 8 stupňů, protože by rázem došlo k nadměrnému množení nejrůznějších bakterií. A to je něco, co rozhodně nechceme. Zároveň by teplota v chladničce neměla klesnout pod 4 °C. Je to z toho důvodu, aby nedocházelo k nadměrnému namrzaní a k častému sepínání kompresoru. Samozřejmě, že ani příliš nízká teplota nedělá některým potravinám dobře.

Je dobré se zmínit také o teplotě, jaká by měla panovat v mrazáku. Mrazák slouží k dlouhodobějšímu uchování potravin, a tak je jasné, že teplota musí být o poznání nižší. Konkrétně se bavíme o -18 °C.

Pozor na výkyvy teplot!

Ne nadarmo se říká, že lednice není televize. Časté otvírání, které je ještě navíc doprovázeno dlouhým koukáním, má negativní vliv na teplotu vnitřních prostor ledničky. Stejně tak by se do chladničky neměly ukládat příliš teplé pokrmy. Občas se asi každému z nás stane, že do otevřené ledničky koukáme déle, než je „zdrávo“. Toto nadměrně dlouhé koukání by se však nemělo stát pravidlem.

Zanechat komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *