Načítání

Zadejte hledaný text

Kuchyň a jídelna

Granitový dřez: proč byste mu měli věnovat pozornost?

Kuchyňské dřezy si i přes nástup myček udržely své místo v kuchyni. Je to zcela pochopitelné, v myčce se totiž nedá umývat veškeré nádobí. Navíc třeba takové oplachování zeleniny není v myčce taky úplně možné. My se v dnešním článku podíváme na zoubek granitovým dřezům.  Popíšeme si, co to ten granit vlastně je a podíváme se na plusy a mínusy dřezů, které jsou vyrobeny právě z tohoto materiálu.

Granit je směs, jež se skládá z kameniva, z několika pojiv a z barviva. Obsah kameniva činí zhruba 80%. Pojiva se používají proto, aby celá směs držela pohromadě. Díky barvivům se zase na trhu nachází tolik barevných variací granitových dřezů. Vysoký podíl barviv navíc zaručuje i takzvanou barevnou stálost. To znamená, že pokud náhodou dojde k poškrábání granitového dřezu, tak by rýhy neměly být téměř viditelné.

Výhody granitových dřezů

O jedné z výhod už jsme se zmínili v závěru přechozího odstavce, konkrétně o barevné stálosti granitu. Dalším plusem je jejich tepelná odolnost. Granitové dřezy jsou odolné proti teplotním šokům. Uvádí se, že dokáží odolat teplotě až okolo 280 °C. To ovšem neznamená, že do dřezu můžete vložit, potažmo nalít cokoliv. U rozpálených hrnců a pánví vyčkejte na to, až jejich teplota klesne. Do dřezu rozhodně nenalívejte ani rozpálený olej. Jak ovšem všichni dobře víme, olej, ať už má jakoukoliv teplotu, se rozhodně nelije do dřezu.

Snadná údržba

Na granitových dřezech se neusazuje vodní kámen. I přes tento fakt se ovšem musíme zmínit tvrdé vodě. Slovní spojení tvrdá voda se používá u vody s vysokým obsahem minerálů. Tyto minerály se dokáží usazovat na povrchu granitového dřezu, čímž na daném povrchu vytváří šedé skvrny. V případě, že právě vy máte tvrdou vodu, tak je potřeba být na pozoru. Pomoci vám mohou například lešticí pasty na granitové dřezy. Ty na povrchu dokáží vytvořit ochrannou vrstvu, která by měla zabraňovat usazeninám. Po každém použití byste povrch dřezu měli vytřít hadříkem do sucha. Zejména pak v domácnostech s tvrdší vodou. Povrch nečistěte drátěnkami a houbičkami, jež obsahují kov.

Údržba granitových dřezů, jak sami vidíte, může být jak výhodou, tak i nevýhodou. Častokrát se to odvíjí od tvrdosti vody. Co ovšem rozhodně není jejich nevýhodou, je jejich pořizovací cena.  Samozřejmě, že řada nerezových dřezů je o poznání levnější. Když však zabrouzdáte na jednotlivé weby a e-shopy tak zjistíte, že cena některých nerezových dřezů je ještě vyšší, než jak je tomu v případě těch granitových.  

Zanechat komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *